Yalıtımda Esnek Hava Kanalları Çeşitleri: Neden Önemli ve Nasıl Seçilir?

Esnek hava kanalları, binalarda hava alışverişini sağlamak için uzun zamandır kullanılıyor. Yapılarda, normal şartlarda, pencerelerden gerçekleştirilen hava akışı ile mekânların havalandırması sağlanır. Teknoloji geliştikçe, yapılar apartman tipinden çıkarak gökdelenlere varana değin türlü formlara doğru değişimler geciriyor. 

Giydirme cepheler kullanılarak pencereleri hiç açılmayan yapı tasarımları inşa edilebiliyor. Bu tip yapıların havalandırmaları, pencerelerden gerçekleştirilemediği için havalandırma kanalları ile mekanik olarak sağlanıyor.

Farklı ihtiyaçları karşılamak için tasarlanan özel hava kanalları arasından doğru malzemeyi seçmek ise yüksek verim için çok önemli.

Yalıtımda Esnek Hava Kanalları Çeşitleri

Esnek hava kanalları malzeme tipine göre çeşitlilik gösterir. Tam laminasyonlu, izolesiz, izoleli, hijyenik, izoleli hijyenik, izoleli sono, izoleli hijyenik sono, kombi esnek hava kanalları; yanmaz esnek kanallar ve renkli kanallar gibi türleri vardır. 

Esnek izolesiz hava kanalı, polyester malzemeden yapılmış ve yangından koruma için PVC ile kaplanmıştır. Yüksek esneklik sağlar. Yırtılmalara ve delinmelere karşı dayanıklıdır. Sürtünmeleri en aşağı seviyeye indirir. Enerji korunumu sağlar. 

Tam laminasyonlu esnek hava kanalları ısı yalıtımı amaçlı kullanılabileceği gibi ses yalıtımı için de kullanılabilir. Ayrıca yangın yürütmez özelliğe sahiptir ve zehirli gaz çıkışına neden olmaz. İzoleli sono hava geçişine izin vermediği gibi içerisindeki polyester sayesinde darbelere karşı dayanıklıdır. Hijyenik olanları, gümüş iyon teknolojisi ile üretildiği için yüksek oranda antibakteriyeldir.

Hava Kanalları Neden Önemli?

Yeni yapılarda açıklık boyutları küçülürken mevcut pencerelerin hava geçirmezlikleri artıyor. Bu nedenle doğal havalandırmanın yetersiz olduğu durumlarda mekanik havalandırmaya ihtiyaç duyuluyor. 

Bununla beraber, temiz, sağlıklı havaya ulaşırken aynı zamanda yapıların optimum ısı seviyelerinde kalması, havalandırma araçlarının gürültülerinin önlenmesi ve havalandırma sistemlerinin su buharından kaynaklanacak rutubet problemlerinden korunması gerekli. Tüm bunların sağlanabilmesi için esnek hava kanallarına ihtiyaç var ve bu nedenle kullanımı önemli. Bunun yanında yapılardaki ısı geçişini azaltarak enerjinin korunumunu sağlıyor. 

Havalandırma kanalları, yapıların içerisinde yaşayan veya çalışan insanların sağlık ve konforu için gereklidir.

Mekânın sıcak ya da soğuk muhafaza edilmesini sağlamada çok büyük önem taşır. Öte yandan klima gibi soğutma sistemlerinin seslerinin iç mekâna taşınmaması da konfor için elzem. 

Esnek hava kanallarının kullanılmasının önemli bir yanı da oldukça ekonomik olması.

Özellikle sert boruların birleşim noktalarında kurulumu kolay ve ekonomik. Bunun yanında havalandırma sistemlerine yön verebilmesi açısından önemli. Montaj esnasında kesilirken parçalanmalara veya dağılmalara yol açmaz. 

Taşınmasının ve kurulumunun kolay olması, diğer hava kanallarına oranla işçilik maliyetini düşürür ve ekonomik külfetini azaltır. Ayrıca zamandan kazanmanızı sağlar. 

Önceden yerleştirilmiş tesisatın arasında havalandırma sistemleri için yer bulmak bazen zor olabiliyor. Esnek hava kanalları, birleşim noktalarını azaltır ve dirsek gibi yer kısıtlayıcı formlara ihtiyacı azaltır. Havalandırma kanallarında, etkili bir hava akışını sağlamak için, kırılmaları önlemek açısından esnek hava kanallarını kullanmak çözümcül olacak. 

Esnek Hava Kanalları Nasıl Seçilir?

Kullanım alanlarına göre hangi hava kanallarının yerleştirilebileceği değişiklik gösterir. Dar ve büklümlü bölgelerde kurulum kolaylığından esnek hava kanalları tercih edilir. Ayrıca maliyeti de sert kanallara göre daha düşük olacaktır.

Esnek hava kanalları, kullanım yerlerine göre seçilebilir. Küçük konut birimi olan evlerde kullanılacak esnek hava kanalları ile fabrika gibi endüstriyel alanlarda kullanılacak esnek hava kanalları farklı olacaktır. 

Nasıl bir havanın çıkarılması gerektiğine göre hangi tip esnek hava kanalı kullanacağınız değişebilir. Hafif bazdaki dumanlar mı, sigara dumanı mı yoksa başka kokular mı? Yapının ısı aralığı ve basıncı da hangi esnek hava kanalını kullanacağınız konusunda bir belirleyici. 

Esnek hava kanalları, üretildiği malzemeye göre, kullanım yerine uygun seçilebilir.

Mesela mutfakta poliüretan bir esnek hava kanalı kullanılabilir. Ancak başka bir yerde bu yanlış bir seçim olabilir. Yine, kullanıldığı alana göre hangi esnek hava kanalının kullanılacağında dayanıklılık verisi de önem taşır. 

Isı yalıtımının öneminin yüksek olduğu yerlerde üzerine yalıtım malzemesi kaplanmış esnek hava kanallarının tercih edilmesi daha doğru olur. Gürültüyü absorbe edecek bir esnek hava kanalı arıyorsanız, buna uygun yalıtım malzemesiyle kaplanıp kaplanmadığını kontrol edebilirsiniz. Baca gibi yerlerde kullanım açısından kir toplayacak nitelikte olmamasına özen gösterin. Ayrıca yangın tutucu özellikte olmamasına dikkat edin. 

Tuvalet, banyo gibi ıslak mekânlarda, su buharından oluşabilecek rutubet, küf gibi sağlığa zararlı oluşumlara neden olabilecek ortamlara izin vermemek için mekanik havalandırma kullanılabilir.

Bu ortamlarda kullanılacak mekanik havalandırma sistemlerinin esnek hava kanallarının korozyona dayanıklı malzemelerden üretilmiş olduğuna dikkat edin. 

Boruların binaya yük getirmeyecek hafiflikte olmasına özen gösterin. Bununla beraber yangın tutucu olmaması, kolay monte edilebilir olması, ısı yalıtımını sağlayabiliyor olması önemli. 

Esnek hava kanallarını kullanabileceğiniz maksimum ölçü değerlerine dikkat etmeniz gerekir. Bunun yanında montaj esnasında sıkışmalar olmadığından emin olun. Bu durum, sürtünmelerin artmasına yol açarak hava akış hızını azaltır. 

Yapı formları değiştikçe, her geçen gün, havalandırma için esnek hava kanallarının kullanımı artıyor. Hava kanallarının kullanımı, doğal havalandırma ile havanın temizlenmesinin sağlanamadığı durumlarda, çevre ve insan sağlığı için bir zorunluluktur. 

İlginizi çekebilecek farklı bir yazımız. Yalıtım Malzemesi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Özellik