Hastanelerde havalandırma sistemi, personellerin ve hastaların sağlığını koruyacak şekilde sıcaklığın ve nemin dengede olmasının sağlanabilmesi amacıyla büyük önem taşıyor. İnsanların sağlığını koruyacak bir hava akımının sağlanabilmesi için ısıtma-soğutma düzenekleri, gürültüyü azaltıcı düzenekler ve filtreler hastanelerde havalandırma sisteminin vazgeçilmezleri olarak karşımıza çıkıyor.
Hastaneler için havalandırma
Hastanelerde havalandırma sistemi ilkeleri göz önünde bulundurulduğunda ortamdaki havanın temiz olması, uygun sıcaklık ve nemin sağlanabilmesi için iklimlendirme sistemleri kullanılır. Havalandırma fanları ve kanalları, sıcak hava üreteçleri, aspiratörler, enerji geri kazanım cihazları, ısı geri kazanım cihazları, klima santralleri, nem alma sistemleri ve yalıtım malzemeleri, soğutma grupları (chiller) hastane havalandırma yönetmeliği gereğince kullanılan ürünlerden.
Hastane havalandırmasında antimikrobiyal teknoloji
Hastanelerde; ısıtma, soğutma ve havalandırma için hava kanalları kullanılır. Bu hava kanalları kauçuk, polietilen, elyaf gibi malzemelerden, antimikrobiyal teknoloji ile üretilir. Antimikrobiyal teknoloji ile üretilen hijyenik hava kanalları, bakteri ve küf gibi mikropların oluşumuna izin vermemesinin yanı sıra mikropların varlığını azaltma özelliğine de sahiptir.
Hijyenik hava kanalları, antimikrobiyal özelliğine ek olarak içinin izolasyon malzemesi ve dış ceketinin tam lamineli olarak üretilmesi sebebiyle toplanma ve tozuma yapmaz. Yangına karşı alev yürütmez özelliği sayesinde güvenilirdir. Havalandırma, atık gaz geçişi, ısıtma, soğutma işlemleri esnasında hava sızdırmaz. Darma, çekme dayanımı yüksek olan bu hava kanalları yangın sırasında zehirli gaz çıkışına neden olmaz.
Hijyenik havalandırma sistemleri
Hastaneler gibi hijyenik olması gereken alanlarda kullanılan cihazlar ile konfor sistemlerinde kullanılan cihazlar arasında birçok temel fark bulunur. Hastanelerde havalandırma standartları gereği personel ve hastaların sağlık ve konforu için birçok iklimlendirme sistemi kullanılır.
Klima Santralleri: Havalandırma ve iklim sistemlerinin ana elemanı klimalardır. Klima santralleri; mekânlara taze hava verilmesini, sıcaklık ve nem oranlarının ayarlanmasını ve havanın içindeki toz ve parçacıklardan arındırılmasını sağlar. Hijyenik klima santralleri negatif basınçta çalıştırılabildiği gibi hastanelerde genellikle pozitif basınçta çalıştırılarak kullanılmaktadır.
Klima santralleri;
Hijyenik klima santralleri, mikro-organizmaları ve parçacıkları klima kasetinden içeriye sokmaz ve sızdırmaz bir yapıya sahiptir.
Hijyenik bir klima santrali, içinde parçacık birikmesine izin vermez. Bu nedenle santralin iç yüzeyleri düz olmalıdır.
Klima santralleri mikro-organizmanın oluşumuna izin vermemeli, bu nedenle santral yüzeyinde suyun birikmesine veya nem oranının yüksek olmasına izin verilmemelidir.
Bir hijyenik klima santralinde kullanılan bütün malzemeler mikro-organizma üretmeyecek yapıda olmalıdır.
Hijyenik klima santralleri rahatlıkla temizlenebilir olmalı, bu sebeple klima santrali içinde bulunan elemanlara rahatça ulaşılabilmelidir.
Fanlar: Hijyenik bir havalandırma için fan hücresi, kaidesi ve fanın kendisi kolaylıkla temizlenebilir bir yapıya sahip olmalıdır. Salyangozsuz plug fanlar kayı-kasnak mekanizmasının kullanılmaması sebebiyle daha avantajlıdır. Elektrik motor güvenlik sınıfı, motorun temizlenebilmesi için izin vermelidir.
Chiller: Chiller, klima santralinde havanın veya makinenin soğutulması için kullanılacak suyu bir ısı eşanjöründen geçirerek soğutulmasında kullanılır.
Isıtıcılar: Ameliyat esnasında, ameliyatın bir gereği olarak ortam sıcaklığının hızlı bir şekilde değişmesi istenebilir. Bu gibi durumlarda sıcaklığın hızlı bir şekilde değişmesi elektrikli ısıtıcılar tarafından yapılmaktadır. Elektrikli ısıtıcı çalıştırıldığında üfleme havası ısınır, ısıtıcı devre dışıyken de soğuk hava verilir.
Hastanelerde havalandırma sistemlerinin bakımı ve sürdürülebilirliği, enfeksiyon kontrolü açısından büyük önem taşır. Gerekli bakımı düzenli şekilde yapılmayan sistemlerde patojen mikroorganizmalar görülür. Bu sebeple teknik ekibin havalandırma sistemlerinde düzenli olarak bakım yapması, filtrelerin zamanında değiştirilmesi; akım, sıcaklık ve nem kontrolünün yapılması gereklidir.
Sağlık için kauçuk malzemeler
Bir hastanedeki havalandırma sisteminde filtrasyon büyük önem taşır fakat mekan içindeki hava sirkülasyonu boyunca, hava içindeki gaz kontaminasyonu zamanla arttığından havanın temizlenebilmesi sadece filtrasyon ile sağlanamayacak duruma gelebilir. Bu nedenle, hastane içindekilerin konforunu sağlamak ve sağlığını korumak için sirküle olan havanın bir bölümünün muhakkak dışarıdan gelen taze hava ile yer değiştirmesi gerekir. Bu işlem için elastomerik kauçuk köpüğü yalıtım boruları idealdir.
Hastanelerde havalandırma sistemi söz konusu olduğunda ısı ve ses yalıtımı gibi uygulamalar için kullanılan kauçuk borular kullanılabilir. Kauçuk, yangın esnasında parça dökülmelerine neden olmaması ve koku, izolasyon altı korozyonu engelleyen maddelerden meydana gelmesiyle tercih sebebidir. Ayrıca elastomerik kauçuk köpük malzemeler; yüksek seviyede buhar difüzyonu, esnekliği ve kapalı gözenekli hücre yapısıyla iyi bir ısı yalıtımı ve yoğuşma kontrolü sağlamak için de idealdir. Kauçuk malzemeler çevre ile uyumludur, uygulanması pratik ve kolaydır.
Hastanelerde ideal sıcaklık ve nem için yalıtımda kauçuk bazlı ürün kullanımı elzemdir. Elastomerik kauçuk sayesinde binanın hava ile teması tamamen kesilmez. Binanın hava ile temasının kesilmemesi ise hem personellerin hem de hastaların sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Hastanelerde özel havalandırma gereken alanlar
Hastanelerde özel havalandırma gereken alanlar da mevcuttur.
Bu alanlar,
- Pozitif basınçlı izolasyon odaları
- Negatif basınçlı izolasyon odaları
- Ameliyathaneler
- Yoğun bakım üniteleridir.
Sıcaklık ve nem miktarının sabit tutulması gereken bu alanlarda yalıtım önemlidir. Pozitif basıncın sağlanması gereken ameliyathaneler ve yoğun bakım ünitelerinde daha az temiz alanlardan temiz alanlara hava akımı gerçekleşmesi önlenir. Bu geçiş, hava sızdırmayan, kauçuk, polietilen ve elyaf hijyenik hava kanalları ile sağlanabilir.
Hastanelerde havalandırma sistemi söz konusu olduğunda, sıcaklık ve nemin sabit tutulması için sadece hijyenik hava kanallarının kullanımı yeterli değildir. Özel havalandırma gereken bu alanlarda iklimlendirme sistemleri, hava kanalları, ısıyı ve nem miktarını sabitleyecek yalıtım malzemeleri kullanılır. Elestomerik kauçuk köpüğü yalıtım levhaları da çevreci ve sağlıklı bir yalıtım için gerekli ürünlerdendir.
Kauçuk levhalar; duvar, zemin ve çatılarda iklimlendirme amaçlı kullanılırken kolay temizlenmesi yönüyle hastanelerde hijyenik bir ortamın sağlanmasına katkıda bulunur.
Okumak isteyeceğiniz diğer yazılarımız;
Yalıtımda Esnek Hava Kanalları Çeşitleri: Neden Önemli ve Nasıl Seçilir?
KAUÇUK LEVHA VE KAUÇUK BORU İÇİN ONEFLEX ÜRÜNLERİ