Taşyünü izolasyon, günümüzde daha güçlü ve uzun ömürlü yapılar, enerji tasarrufu ve insan sağlığı açısından beklentiyi yükseltiyor. İzolasyon için kullanabileceğiniz çok sayıda malzeme arasından en doğru malzemeyi seçmek ise çok önemli.
Amaç ve kullanım yerine göre farklı boyut ve teknik özelliklerde üretilebilen taşyünü, yalıtım söz konusu olduğunda kullanabileceğimiz en dayanıklı malzemelerden biri olarak öne çıkıyor. Ancak bu malzemenin sizin için gerçekten uygun olup olmadığını anlamak için taşyünü izolasyon hakkında temel bilgilere göz atalım.
Neden Taşyünü?
kayaçlardan elde ediliyor. Yerli üretimi sebebiyle ekolojik ayak izi az ve biyoçözünür bir malzeme olan taşyünü, çevreci bir malzeme olarak fark yaratıyor. Üstelik kanserojen olmadığı için insan ve hayvanlara zarar vermez. Bu özellikleriyle doğaya uyumlu insaat trendinin önemli bir parçası haline geliyor.
Taşyünü, bazalt taşlarının yaklaşık 1500 °C’de ısıtılarak eritilmesi sonucunda açığa çıkıyor ve adını yüne benzer bir elyaf malzeme olarak üretilmesinden alır, %97 oranında bu elyaf malzemeden oluşur.
A sınıfı, yanmaz izolasyon malzemesi
Kaplamasız taşyünü, A sınıfı, yanmaz malzemeler sınıfında yer alır ve kullanıldığı binada guvenligi büyük oranda artırır. Uzun elyaf yapısı sayesinde bünyesinde hapsettiği havanın düzenli dağılımını ve dış ortamdan ayrımını daha iyi sağlar. Maksimum seviyede yalıtım sağlar.
Taşyünü, sıcağa ve rutubete maruz kaldıktan sonra da boyutlarında değişime uğramaz. Dayanıklı ve inorganik yapısı sayesinde zamanla bozulmaz, nem çekmez, küf tutmaz, çürümez, korozyon ve paslanma yapmaz.
Taş yünü mikroorganizma ya da böcekler tarafından da tahrip edilemez bir yalıtım malzemesidir. Bir taraftan yüksek ısı yalıtımı sağlarken diğer taraftan rutubeti de önleyerek mikroorganizmalara geçit vermez. Sağlığınız için zamana meydan okuyan, çevreci ve dayanıklı taş yününü tercih edin.
Nerelerde kullanılır?
Taşyününün birçok kullanım alanı bulunur. Ara bölmelerde, tesisat yalıtımlarında, teras çatılarında, endüstriyel yalıtımda, mantolamada, giydirme cephelerde, yüzey döşemelerde kullanılır.
Taşyünü, farklı kaplama malzemeleri ve boru, şilte, levha, dökme gibi birçok şekilde üretilebilir. Sunduğu seçenekler sayesinde projelerin farklı ayaklarında kullanılabilir. Siz de taşyününü; akustik düzenlemelerde, ısı, ses yalıtımında ve yangın güvenliği sağlamak için güvenle kullanabilirsiniz.
Taşyünü, endüstriyel tesislerde de kendine birçok kullanım alanı bulur;
- Tesisat ve boru yalıtımlarında,
- Esnek, dairesel ve dikdörtgen havalandırma kanallarının yalıtımında,
- Tankların yalıtımında,
- Dayanıklı tüketim mallarının ısı ve ses yalıtımlarında,
- Endüstriyel bacaların yangın ve ısı yalıtımında,
- Kazanların ısı ve yangın yalıtımında,
- Vana yalıtımında kullanılır.
Mantolamada nasıl kullanılır?
Taşyünü, ısı yalıtımında kullanabileceğiniz en doğru ve sağlıklı malzemelerden biridir. Çünkü ısı iletkenlik katsayısı düşüktür ve bu özelliği sayesinde ısı yalıtımında yüksek performans gösterir.
Peki, taşyünü mantolama nasıl yapılır? Mantolama, taşyünü malzemesinin levha haline getirilmiş şekli kullanılarak yapılır. Taşyünü levha, ısı yalıtımında etkili bir malzemedir. Yalıtımda levhaya ek olarak taşyünü dübel, köşe profiller ve paneller de kullanılır. Mantolama yapıldıktan sonra üzerine sıva çekilir ve boyanır. Dışarıdan bakan kimse taşyünü mantolama yaptırdığınızı anlayamaz.
İzolasyon maliyeti
Isı yalıtımı için en uygun malzemeyi ararken taş yününü tercih etmiş ve fiyat araştırmalarına çoktan başlamış olmalısınız. Fakat tüm araştırmalarınıza rağmen taşyünü fiyatları bilgisine ulaşamamış olabilirsiniz.
Fiyatları; malzemenin kalitesi, levha ebatı, yoğunluğu ya da levhanın kalınlığına göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple size tavsiyemiz sektörde sıklıkla tercih edilen, bilinen bir üretici ile iletişime geçmeniz. Üreticiden aldığınız fiyat muhakkak daha ekonomik olacaktır.
Fiyat almanızın ardından atacağınız en önemli adımsa izolasyon işlemlerini en sağlıklı şekilde uygulayabilecek profesyonel bir ekip bulmaktır. Çünkü doğru yalıtım malzemesi seçmek kadar yalıtım işlemlerini uygulayacak doğru ekibi seçmek de büyük önem taşır.
Okumak isteyebileceğiniz diğer yazılarımız;
Yalıtım Malzemesi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Özellik